Traditional celebrations in Chile: A cultural heritage in crisis?
Main Article Content
Abstract
The impact of massification on the festivities associated with national holidays in the Metropolitan, Los Ríos and Aysén regions is analyzed. The comparison allows us to interpret the role of regional identities in heritage management. An ethnographic observation work was carried out of the living museum (sale of crafts), the typical food court, and the artistic proposal (music, dance, theater). In mass festivals there is a devaluation of local crafts and gastronomy, which is repeated in the artistic field: mass music popular operates to the detriment of regional artists and music. This loss is directly proportional to the size of the recreational market associated with the festivals and to the identity roots, finding that regional celebrations present advantages in the protection of heritage. Lines of action are suggested aimed at better safeguarding the regional cultural wealth.
Downloads
Article Details

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Works are released under a Creative Commons License (Creative Commons 4.0. Atribución-NoComercial-CompartirIgual) which provides unrestricted use, copy and redistribution in any medium or format and remix, transform and build upon the original work properly cited. The Creative Commons License stipulates that: "You must attribute the work in the manner specified by the author or licensor (but not in any way that suggests that they endorse you or your use of the work)."
References
Aguilera-Bornand, I. (2018). Historia e identidad. Elementos para pensar el consumo de porotos en Chile. Revista Intercienci, 45(5), 379-384.
Aguilera, P. (2021). Fiestas costumbristas en la Región del Libertador General Bernardo O’Higgins, Chile: tradiciones, gastronomía y religiosidad en el centro de la fiesta. RIVAR (Santiago), 8(22), 179-197. https://dx.doi.org/10.35588/rivar.v8i22.4738 DOI: https://doi.org/10.35588/rivar.v8i22.4738
Antoine, C. (2011). Control y evaluación de las políticas culturales en Chile. Universum, 26(1), 13-37. DOI: https://doi.org/10.4067/S0718-23762011000100002
Baeza, B. (2009). Frontera/s y memoria/s: “los pioneros” coyhaiquinos y trevelinenses. Intersecciones en antropología,10(2), 203-219.
Bonfil, G. (1991). Pensar nuestra cultura. México D. F.: Alianza.
Budassi, L., Marinzalda, D. y Vergara, G. (2011). Gasto festivo y observación participante: Los registros y las experiencias de los sujetos desde una lectura de los espacios físicos y sociales. Onteaiken, 12, 71-83.
Cassante, K. (2021). Obesidad y desnutrición. Consecuencias de la globalización alimentaria. Madrid: Los libros de la catarata.
Contreras, J. y Gracia, M. (2005). Alimentación y cultura: perspectivas antropológicas. Barcelona: Editorial Ariel.
Contreras, M. (2022). Descentralización regional en Chile: relaciones entre actores culturales y la institucionalidad vinculada a la construcción de la identidad territorial comuna de Coyhaique, Región de Aysén (Tesis de grado). Universidad de Chile, Santiago de Chile, Chile.
Corrales, M. (2021). Feria del Gallo Ornamental: patrimonialización rural a favor de la cultura campesina. RIVAR (Santiago), 8(23), 280-292. https://dx.doi.org/10.35588/rivar.v8i23.4982 DOI: https://doi.org/10.35588/rivar.v8i23.4982
Debord, G. (2005). La sociedad del espectáculo. Valencia: Pre-Textos.
Duarte, J. (2021). Fronteras de identidad popular en las Fiestas de S. Sebastião del Barroso en Portugal. RIVAR (Santiago), 8(23), 220-238. https://dx.doi.org/10.35588/rivar.v8i23.4964 DOI: https://doi.org/10.35588/rivar.v8i23.4964
Favero, B. (2021). La fiesta de los pescadores en el Puerto de Mar del Plata, Argentina. Entre tradiciones e identidades reinventadas. RIVAR (Santiago), 8(24), 185-198. https://dx.doi.org/10.35588/rivar.v8i24.5190 DOI: https://doi.org/10.35588/rivar.v8i24.5190
García-Álvarez, L. (2021). Los grandes festivales sidreros durante el franquismo y la institucionalización de la cultura sidrera. RIVAR (Santiago), 8(23), 90-106. https://dx.doi.org/10.35588/rivar.v8i23.4947 DOI: https://doi.org/10.35588/rivar.v8i23.4947
García Canclini, N. (1999). Los usos sociales del patrimonio cultural. En E. Aguilar Criado (Ed.), Patrimonio etnológico. Nuevas perspectivas de estudio (pp. 16-33). Sevilla: Junta de Andalucía, Consejería de la Cultura.
García Canclini, N. (2000). Políticas culturales: de las identidades nacionales al espacio latinoamericano. En N. García Canclini y C. Moneta (Comps.), Las industrias culturales en la integración latinoamericana (pp. 67-94). Barcelona: Grijalbo.
García, M. y Greco, M. (2021). Música en la Fiesta Nacional de la Vendimia: la propuesta renovadora de Tito Francia. RIVAR (Santiago), 8(24), 218-236. https://dx.doi.org/10.35588/rivar.v8i24.5192 DOI: https://doi.org/10.35588/rivar.v8i24.5192
Gardini, M. y Rimoldi, L. (2021). The Bridge and the Dance: Situational Analysis in Anthropology. En V. Matera y A. Biscaldi (Eds.), Ethnography (pp. 159-179). Cham: Palgrave Macmillan. https://doi.org/10.1007/978-3-030-51720-5_7 DOI: https://doi.org/10.1007/978-3-030-51720-5_7
Inglis, D. (2016). Globalization and food. The Dialectics of Globality and Locality. En B. Turner y R. Holton (Eds.), Routledge International Handbook of Globalization Studies (pp. 469-490). Nueva York: Routledge.
Islas-Moreno, A., Rocillo-Aquino, Z. y Thomé-Ortiz, H. (2021). El papel de las fiestas en la revalorización del pulque, una bebida ancestral del centro de México. RIVAR (Santiago), 8(22), 128-145. https://dx.doi.org/10.35588/rivar.v8i22.4780 DOI: https://doi.org/10.35588/rivar.v8i22.4780
Jiménez, J. (2021). La Fiesta de la Vendimia de Jerez a través de los carteles y sus autores (1948-2019). RIVAR (Santiago), 8(22), 68-97. https://dx.doi.org/10.35588/rivar.v8i22.4773 DOI: https://doi.org/10.35588/rivar.v8i22.4773
Lacarrieu, M. (2023). Habitar culturas/patrimonios: entre perspectivas naturalizadas y pensamientos descentrados. De Prácticas y Discursos, 12(19). https://doi.org/10.30972/dpd.12196657 DOI: https://doi.org/10.30972/dpd.12196657
Lvovich, D. y Patto Sá Motta, R. (2022). Introducción al dossier: Negacionismos, relativizaciones, banalizaciones, manipulaciones. Las nuevas derechas latinoamericanas y los usos del pasado reciente. Contenciosa, 10(12), e0013. https://doi.org/10.14409/rc.10.12.e0013 DOI: https://doi.org/10.14409/rc.10.12.e0013
Mariano, M. y Endere, M. (2017). Carnavales y patrimonios: diálogos sobre identidades y espacios de participación. Memorias, 32, 10-41. https://doi.org/10.14482/memor.32.10338 DOI: https://doi.org/10.14482/memor.32.10338
Martínez, G. y Ramos, J. (2021). La cantora campesina, el mingaco y las faenas agrícolas: contrapunto entre el presente y el pasado. RIVAR (Santiago), 8(22), 163-178. https://dx.doi.org/10.35588/rivar.v8i22.4782 DOI: https://doi.org/10.35588/rivar.v8i22.4782
Mateo, J. y Ferreyra, A. (2021). Migración, religiosidad y celebración. Lo sagrado y lo profano en la Fiesta de la Cosecha de la Iglesia Valdense en Argentina y Uruguay. RIVAR (Santiago), 8(22), 198-217. https://dx.doi.org/10.35588/rivar.v8i22.4798 DOI: https://doi.org/10.35588/rivar.v8i22.4798
Mujica, F. y Castro, A. (2021). La Fiesta del Chacolí de Doñihue: análisis histórico cultural de una celebración (1975-2020). RIVAR (Santiago), 8(23), 183-202. https://dx.doi.org/10.35588/rivar.v8i23.4795 DOI: https://doi.org/10.35588/rivar.v8i23.4795
Negrín, J. (2021). Las fiestas del vino en La Mancha: folclore e identidad. RIVAR (Santiago), 8(23), 71-89. https://dx.doi.org/10.35588/rivar.v8i23.4794 DOI: https://doi.org/10.35588/rivar.v8i23.4794
Nogueras-Edo, M. (2023). Metodología para Estudiar Carnavales, y el caso de la Comarca “Cinco Villas” (Aragón, España). Anduli, 24, 151-171. https://doi.org/10.12795/anduli.2023.i24.07 DOI: https://doi.org/10.12795/anduli.2023.i24.07
Pastor, L. V. E. (2021). Fiestas del Vino en España y Portugal. RIVAR (Santiago), 8(24), 264-286. https://dx.doi.org/10.35588/rivar.v8i24.4796 DOI: https://doi.org/10.35588/rivar.v8i24.4796
Peralta, P. (2007). ¡Chile tiene fiesta! el origen del 18 de septiembre 1810-1837. Santiago de Chile: LOM Ediciones.
Pérez-Winter, C. (2021). Procesos turístico-patrimoniales en la Fiesta Provincial del Dulce de Leche en Cañuelas, Argentina. RIVAR (Santiago), 8(23), 153-170. https://dx.doi.org/10.35588/rivar.v8i23.4952 DOI: https://doi.org/10.35588/rivar.v8i23.4952
Prats, L. (2000). El concepto de Patrimonio Cultural. Cuadernos de Antropología Social, 11, 115-135.
Purchla, J. (2022). Heritage and cultural mega-events: backgrounds, approaches and challenges. European Planning Studies, 30(3), 566-572. https://doi.org/10.1080/09654313.2021.1959727 DOI: https://doi.org/10.1080/09654313.2021.1959727
Rocha, A. (2021). A Festa da Mandioca brasileira nas imagens virtuais do Facebook. RIVAR (Santiago), 8(23), 107-133. https://dx.doi.org/10.35588/rivar.v8i23.4950 DOI: https://doi.org/10.35588/rivar.v8i23.4950
Rodrigues, H. (2021). O sagrado e o profano na Festa da Flor, património imaterial do noroeste de Portugal. RIVAR (Santiago), 8(22), 98-127. https://dx.doi.org/10.35588/rivar.v8i22.4775 DOI: https://doi.org/10.35588/rivar.v8i22.4775
Rodríguez, L. (2021). Fiesta de la Yerba Mate en Sudamérica: Argentina, Brasil y Paraguay (1961-2018). RIVAR (Santiago), 8(23), 239-255. https://dx.doi.org/10.35588/rivar.v8i23.4959 DOI: https://doi.org/10.35588/rivar.v8i23.4959
Rodríguez, S. (1982). Métodos, técnicas y fuentes para el estudio de las fiestas tradicionales populares. En H. Velasco (Ed.), Tiempo de fiesta. Ensayos antropológicos sobre las fiestas en España (pp. 29-42). Madrid: Tres-Catorce-Diecisiete.
Seperiza, A., Flórez, J. y Ortiz, J. (2021). Fiesta del Huevo Azul. Río Negro, Región de Los Lagos, Chile. RIVAR (Santiago), 8(24), 112-125. https://dx.doi.org/10.35588/rivar.v8i24.5176 DOI: https://doi.org/10.35588/rivar.v8i24.5176
Skewes, J. C. (1998). El Rodeo. Una metáfora del tiempo viejo. Revista Austral de Ciencias Sociales,2, 69-80. DOI: https://doi.org/10.4206/rev.austral.cienc.soc.1998.n2-07
Skewes, J. C., Pilquimán, M., Guerra, D. y Henríquez, C. (2021). Las ferias costumbristas y la reinvención de la comunidad en el Wallmapu. RIVAR (Santiago), 8(23), 256-279. https://dx.doi.org/10.35588/rivar.v8i23.4998 DOI: https://doi.org/10.35588/rivar.v8i23.4998
Spielmann, N., Maguire, J. y Charters, S. (2020). Product patriotism: How consumption practices make and maintain national identity. Journal of Business Research, 121, 389-399. https://doi.org/10.1016/j.jbusres.2018.05.024 DOI: https://doi.org/10.1016/j.jbusres.2018.05.024
Taylor, D. (2012). Performance. Buenos Aires: Asunto Impreso Ediciones.
Torres, R. y Ordoñez, C. (2021). Fiestas Populares de Labor, desarrollo rural sostenible y regiones saludables. RIVAR (Santiago), 8(23), 293-312. https://dx.doi.org/10.35588/rivar.v8i23.4980 DOI: https://doi.org/10.35588/rivar.v8i23.4980
Turner, V. (1980). La selva de los símbolos: aspectos del ritual ndembu. Madrid: Siglo Veintiuno.
Urrutia, S., Núñez, A. y Aliste, E. (2019). Naturaleza salvaje y agreste: Los imaginarios de la naturaleza en la construcción del camino longitudinal Austral, Chile 1976-1990. Magallania (Punta Arenas), 47(2), 55-72. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-22442019000200055 DOI: https://doi.org/10.4067/S0718-22442019000200055
Van Gennep, A. (2013). Los ritos de paso. Madrid: Alianza Editorial.